Złożyłem wniosek o pożyczkę gotówkową u Pana Gabriel'a Martin'a, którego ogłoszenie wysłane z IP 41.79.219.213 znalazłem na portalu LM. Odpowiedź była szybka, wymieniliśmy następnie parę maili z informacjami i potwierdzeniami a następnie otrzymałem elektroniczną umowę pożyczki sygnowaną przez „Ministerstwo Finansów i ciał obcych” Republiki Francuskiej oraz Panią notariusz Levisse Chantal sporządzoną w Paryżu. Umowa w formacie PDF jest ostemplowana grafiką wektorową udającą stemple administracyjne. Mimo, że pożyczka z Paryża to nadal jest to Nigerian Scam.

Szybkie pożyczki z Paryża
Szybkie pożyczki z Paryża

Wniosek o pożyczkę

Na portalu LM pod adresem:

Oryginał: http://www.lm.pl/ogloszenie/8782595/okazja_do_latwego_i_szybkiego_kredytu

Archiwum #1: https://web.archive.org/web/20160204052939/http://www.lm.pl/ogloszenie/8782595/okazja_do_latwego_i_szybkiego_kredytu

Archiwum #2: http://archive.is/CN4ay

Zrzut ekranu: https://faraon24.pl/images/paryz-lm.png

znalazłem ogłoszenie wysłane z IP 41.79.219.213 o treści:

Okazją do łatwego i szybkiego kredytu Dla tych, którzy mnie nie znają. Jestem sprawdzonym pożyczkodawca szczególności, pracuje w tej dziedzinie od 1995 roku, uznał moje usługi i zadowolenie moich klientów w krótkim czasie, miałem międzynarodowym mój certyfikat udzielania kredytów. Tak więc, I oferują pożyczki między krótkim i długim okresie specjalnej od 2000 zł 500.000 zł do wszystkich poważnych ludzi naprawdę potrzebują. Moja stopa procentowa wynosi 2% w skali roku. Jestem dostępny do spełnienia moich klientów w ciągu maksymalnie trzech dni od otrzymania formularza zgłoszeniowego. Zapraszam do kontaktu ze mną po więcej informacji. E-mail: gabrielmartin0095@gmail.com

To jest oryginalna treść bez żadnych zmian.

IP 41.79.219.213 fizycznie znajduje się na terenie Afryki: https://geoiptool.com/en/?ip=41.79.219.213

Na adres email gabrielmartin0095@gmail.com wysłałem taką wiadomość (Sun, 31 Jan 2016 05:20:40 +0100):

Pilnie potrzebuje pożyczki 30.000 PLN

Jakie warunki, co trzeba zrobić?

Proszę o pomoc!

Pozdrawiam
Bóg z Tobą
Janusz Musta

Janusz Musta to fikcyjna postać stworzona na potrzeby wpisu.

W pierwszych chwilach dodatkowo cieszyłem się, ze zabiorę czas oszustom, którzy w czasie kiedy będą zajmowali się mną nie będą zajmowali się innymi prawdziwymi ofiarami. Niestety, wszystko to co wyczytałem w sieci o działaniach Scam Busters (osoby walczące ze Scam'em) okazuje się mocną stratą czasu. Wcale nie zająłem nikomu czasu ponieważ odpowiadał mi automat, w którego parametry wejściowe świetnie się wpasowałem odpowiadając na maila zwrotnego od Gabriel'a Martin'a.

Email zwrotny był taki (Sun, 31 Jan 2016 12:11:27 +0100):

Witaj,
Właśnie otrzymałem wiadomości e-mail i chcę powiedzieć, że udzielanie pożyczek pieniężnych do wszystkich ludzi dobrej charakter mogą zachować swoje słowo.
Oferuję ten kredyt z oprocentowaniem 2% z korzystnego planu spłaty. Następnie wypełnij poniższy formularz, który pozwala otrzymać środki na konto bankowe:

Imię i nazwisko:
Kraj:
Miasto:
adres:
Płeć:
Wiek:
Stan cywilny:
Miesięczny dochód:
Kwota kredytu:
Okres spłaty:
Zawód:
Numer telefonu:
E-mail:

Informacje o koncie bankowym; wykonywane transfer środków.

Numer konta:
IBAN:

Przekazanie środków na rachunek bankowy nastąpi przelewem.
zaczniesz spłaty trzy miesiące po otrzymaniu środków na konto bankowe.
Czeka, aby usłyszeć od ciebie

a moja odpowiedź na niego taka (Mon, 1 Feb 2016 13:34:25 +0100):

Imię i nazwisko: Janusz Musta
Kraj: Polska
Miasto: Faraonice
adres: Faraońska 13
Płeć: Mężczyzna
Wiek: 50
Stan cywilny: Kawaler
Miesięczny dochód: 5.000 PLN
Kwota kredytu: 30.000 PLN
Okres spłaty: 12 miesięcy
Zawód: Cieśla
Numer telefonu: +48 703 800 818
E-mail: █████████████

Informacje o koncie bankowym; wykonywane transfer środków.

Numer konta: 87249041629834419411250948
IBAN: PL87249041629834419411250948

Pozdrawiam
Bóg z Tobą
Janusz Musta

Dodam, bo to ważne, że numer telefonu 703 800 818 to droga płatna infolinia, adres email jest testowy a numer rachunku bankowego IBAN PL87249041629834419411250948 pochodzi z internetowego generatora losowych numerów IBAN (zobacz generator IBAN). Oczywiście pozostałe dane również są tak samo prawdziwe jak pożyczki z Paryża.

Przed moja odpowiedzią otrzymałem jeszcze maila ponaglającego o treści (Mon, 1 Feb 2016 09:34:28 +010):

Nadal czekam, aby usłyszeć od ciebie, aby dać więcej szczegółów na temat wniosku o pożyczkę.

Po wysłaniu wniosku otrzymałem już dużo konkretów (Mon, 1 Feb 2016 13:37:27 +0100):

Witaj , 

Ponadto do wniosku należy pamiętać, że jesteśmy gotowi, aby udzielić Ci tego kredytu 30000 zł na okres spłaty 12 miesięcy, z wysokości 2%. pożyczka zostanie udzielona bardzo szybko, w ciągu 48 godzin po otrzymaniu dokumentów, zrozumieć, że przyznanie specjalnych pożyczek do wszystkich osób spełniających warunki i inspirujące zaufanie od jego rekordu.

Jest to symulacja, termin spłaty kredytu.

Kwota kredytu: 30.000 zł
Termin spłaty kredytu waszego: 12 miesięcy
Roczna stopa kredytu: 2%
Początek kredytu: 3 miesiące po uzyskaniu kredytu
Miesięczna stopa kredytu: 2527,17 zł
Odsetki: 325,99 zł
W sumie ubezpieczenia ochrony płatności i zainteresowania: 30325.99 zł

Więc uprzejmie prosimy o potwierdzenie, czy to jest dopuszczalne, aby mnie, aby dać więcej szczegółów na temat wniosku o pożyczkę
Czekam usłyszeć od ciebie.

Z powodu braku szybkiej odpowiedzi otrzymuje takie ponaglenie (Mon, 1 Feb 2016 17:34:07 +0100):

Nadal czekam, aby usłyszeć od ciebie

i odpowiadam tak (Mon, 1 Feb 2016 20:12:42 +0100):

Tak,
potwierdzam. Warunki są do zaakceptowania.

Pozdrawiam serdecznie
Janusz Musta

Teraz pojawia się w mailu grubą czerwoną czcionką kwota 330 zł tytułem ubezpieczenia. Oczywiście później będzie chodzić o wpłatę tej sumy.

Mail wygląda tak (Mon, 1 Feb 2016 20:19:32 +0100):

Ponadto do wniosku należy pamiętać, że jesteśmy gotowi, aby udzielić Ci tego kredytu 30000 zł na okres 12 miesięcy z wysokości 2%. pożyczka zostanie udzielona bardzo szybko, w ciągu 12 godzin po podpisaniu umowy, zrozumieć, że przyznanie specjalnych pożyczek do wszystkich osób spełniających warunki i inspirujące zaufanie od jego rekordu. Chcemy też powiedzieć, że po podpisaniu umowy, płacisz kosztów ubezpieczenia plików z powrotem do 330 zł
koszty te będą wypłacane do banku gwarantuje zwrotu w przypadku choroby lub śmierci. prosimy dać nam pełne zaufanie, jak ufam też do projektu i uczynić nasze wsparcie finansowe, dzięki czemu można sobie sprawę, swoje marzenia.
więc jeśli się zgadzasz, Ja was posyłam do podpisania umowy
Czekam, aby przeczytać od ciebie jak najszybciej

Cały czas to 2% jest bardzo mocnym determinantem ku dalszemu procedowaniu. Wykorzystane jest prosty fakt, że najwięcej pieniędzy za nic można otrzymać za czyjeś marzenia.

Na tą treść odpowiadam tak (Mon, 1 Feb 2016 20:43:06 +0100):

Tak,
zgadzam się

proszę przesłać umowę
Janusz Musta

Daje otrzymuje odpowiedź zwrotną (Mon, 1 Feb 2016 20:48:10 +0100):

Właśnie otrzymałem wiadomości e-mail i chcę powiedzieć, że trzeba będzie zapłacić koszty ubezpieczenia
koszty te będą wypłacane po podpisaniu umowy i będzie stanowić gwarancję dla banku, gdy zwrot w przypadku choroby, wypadku, śmierci i bezrobocia
Pamiętam, że będzie mieć swój kredyt na koncie w ciągu 12 godzin w większości po opłaceniu składek na ubezpieczenie
więc jeśli się zgadzasz, proszę potwierdzić dla mnie, że mogę wysłać umowę do podpisu jutro rano o osiem godzin
Czekam usłyszeć od ciebie

Zniecierpliwiony odpowiadam tak (Tue, 2 Feb 2016 04:21:26 +0100):

Tak, proszę wysyłać

czekam pilnie

Janusz Musta

I otrzymuje odpowiedź (Tue, 2 Feb 2016 08:13:10 +0100):

Jestem kontaktując można poinformować, że umowa jest już dostępne, i zastanawiam się, czy mogę wysłać je do Ciebie do podpisu?
Czekam usłyszeć od ciebie

I znów odpowiadam podobnie (Tue, 2 Feb 2016 08:34:41 +0100):

Tak,
czekam na umowę, proszę pilnie wysyłać :)

Janusz Musta

Teraz nareszcie dostaje swoją wypełnionymi już danymi umowę w mailu zatytułowanym wielką czcionką „SZCZEGÓLNEJ UMOWY POŻYCZKI” (Tue, 2 Feb 2016 09:21:56 +0100):

Witam Pan Janusz Musta

I skontaktować się dziś rano, aby poinformować, że umowa pożyczki jest już dostępna do podpisu
Błagam cię, aby zwrócić uwagę na umowy, druk, podpisać i wysłać kopię do mnie tak, że mogę ustawić resztę folderu przenieść swój kredyt do banku i wysłać adres na których można dokonać płatności opłat ubezpieczeniowych, aby mieć swój kredyt na koncie

Czekam podpisaną umowę przed końcem dnia

Załącznik: https://faraon24.pl/pdf/paryz-umowa.pdf

Jak widać umowa jest bardzo niskiej jakości wykonania (pod względem kunsztu fałszerskiego). Stemple są wektorowe, podpisy sztuczne, dane fikcyjne.

Zobacz również wcześniejsze wpisy o Nigerian Scam:

Podsumowanie

Teoretycznie w 48 godzin cała procedura wyciągnięcia od nas pieniędzy powinna dobiec końca. Szybka pożyczka z Paryża i to przez Internet, który kieruje do Afrykańskiego IP 41.79.219.213 – to nie może być nic pozytywnego. Każdy kto bierze takie oferty na serio z pewnością będzie popełniał w życiu inne równie wielkie błędy – niestety, tak mówi statystyka.

Michael Straus
Autor: Email:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
O mnie
  • qnalityk finansowy
  • ex pracownik wielu banków
  • programista z wieloma wdrożeniami w jednostkach samorządowych
  • w Faraon24 tworze zestawienia, analizy i wpisy o wszystkim co pożyczkobiorców może zainteresować

Telefon: +48 881 262 943. Skype: straus.faraon24


Szybkie pożyczki z Paryża – uwaga na szybkie pożyczki przez Internet z Republiki Francuskiej od Gabriel Martin i Lavisse Chantal - 4.5 out of 5 based on 8 reviews

Komentarze  

# NAIWNAAgnieszka 2016-02-23 17:10
No tak....jak to dobrze,ze trafiłam na ten artykuł....Jestem tak zdesperowana,wszystko się wali,potrzebuję szybkiej pomocy to szukałam i znalazłam Pana Gabriela Martina.
Procedura dokładnie taka sama jak w artykule, tyle tylko, że jak ktoś ma "nóż na gardle" może stracić mieszkanie itd,wierzy we wszystko. Ja uwierzyłam. Wyciągnął ode mnie 1000 zł, które miałam odłożone na rehabilitację. Jestem szczęśliwa, że właśnie dzisiaj trafiłam na ten artykuł,bo znów mu miałam jutro wysłać 1200 zł i kody miały być zaraz odblokowane....tak już od paru dni. Myślałam o policji, ale to pewnie nic nie da:(
Jestem okradziona i na dodatek jeszcze bardziej zadłużona....nic tylko sznura szukać i drzewa mocnego:(((
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# pożyczkiiwona 2017-06-30 18:55
Jestem w tej samej sytuacji nóż na gardle a pani Sandra Kalniete bierze zaliczki. Czy pani udało się wsiąść jakiś kredyt?
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# pozyczkakasia 2016-04-10 19:16
CIESZĘ SIĘ że trafiłam na ta stronę. Fakt wysłałam "zaliczkę" ale Western Union wstrzymał mi przekaz. W mailu podali, że dla mojego bezpieczeństwa wstrzymują i odeślą pieniądze na konto , z którego pieniądze zostały wysłane. Jedynie czego nie cofnę to kopii dowodu. Mam nadzieje że tego nie wykorzystają. To była pierwsza i ostatnia głupota jaka zrobiłam.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: pozyczkaMichael Straus 2016-04-11 03:46
Kopia dowodu - radzę zastrzec swój dowód osobisty i wyrobić nowy - niestety prawdopodobieństwo, że nie zostanie wykorzystany jest małe. Po latach może okazać się, że jest Pani właścicielką np. stron internetowych służących do oszustw a wezwania na Policję będą regularne. To się dzieje codziennie.

Western Union jest od zawsze wykorzystywany przez przestępców bo nigdy za bardzo im pracy nie utrudniał (sam przecież na tym zarabia). Niemniej jednak wstrzymanie przekazu daje nadzieję, że zmienią swoje procedury.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Szybkie pożyczki z Paryża – uwaga na szybkie pożyczki przez Internet z Republiki Francuskiej od Gabriel Martin i Lavisse ChantalMarzena 2016-08-31 20:09
Też daliśmy się z mężem nabrać tylko tym razem udzielala nam niby kredytu Edna Deguy i wyżej wspomniana Lavisse Chantal, ech żałuję że dopiero teraz znalazłam te stronę.
Oczywiście sprawa zgłoszona
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Szybkie pożyczki z Paryża – uwaga na szybkie pożyczki przez Internet z Republiki Francuskiej od Gabriel Martin i Lavisse ChantalMichael Straus 2016-09-01 03:28
Może to zabrzmi dziwnie ale zgłaszanie Nigerian Scam do organów ścigania to strata czasu. Jest to bezskuteczne, niczego to nie da ponieważ organy nie są w stanie nic zrobić poza przyjęciem zgłoszenia. Nie ma odpowiednich śledczych z umiejętnościami i uprawnieniami.

Jeśli prześle Pani mi na e-mail korespondencję z Edan Deguy to powiem Pani o tym więcej w ciągu godziny niż Policja po 3 miesiącach śledztwa.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Szybkie pożyczki z Paryża – uwaga na szybkie pożyczki przez Internet z Republiki Francuskiej od Gabriel Martin i Lavisse ChantalMarzena 2016-09-01 06:48
Ja wiem ze to nic nie da najprawdopodobniej ale w imię zasad dla mojego spokoju.
Ludzie bez zasad jakichkolwiek ale jestem zdania że
Pan Bóg ruchliwy ale sprawiedliwy i w końcu spotka ich kara.U nas była tak beszczelna że nawet po sytuacji gdzie powiedzieliśmy stop z płaceniem następnej kwoty,po dwóch dniach napisała że ma propozycje i może kredyt przelać przez WU tylko musimy zapłacić 239€ za odblokowanie kodów. Już nie daliśmy się nabrać a jak odpisałam że mąż nie zapłaci już ani centa ,odpisała że nie mogą nam pomóc w takim razie
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# szybkie pożyczki z ParyzaMałgorzata 2016-11-17 21:14
Pani Marzeno, a czy wpłacaliście jakies pieniądze? Mnie poproszono o wpłatę 330zł i wysłałam, nastepnie o 629 ale do Afryki i tego juz nie zrobiłam teraz boję się konsekwencji
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Groza mi sprawa sadowaArkadiusz 2017-11-27 11:38
Francuska Sprawiedliwość właśnie potwierdziła bankowi, że wszczęła postępowanie w sprawie skargi więc raz, że wszystko będzie analizowane, otrzymasz skargę, przez policję, interpozytorium.
Co ja mam o tum myśleć? Proszę mi pomoc.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Groza mi sprawa sadowaMichael Straus 2017-11-27 15:19
Cytuję Arkadiusz:
Francuska Sprawiedliwość właśnie potwierdziła bankowi, że wszczęła postępowanie w sprawie skargi więc raz, że wszystko będzie analizowane, otrzymasz skargę, przez policję, interpozytorium.
Co ja mam o tum myśleć? Proszę mi pomoc.


POWTARZAM:

BUJDA!

Proszę poczytać wpisy, wszystko odpowiadam łącznie z tym, że Policja nic nie zrobi - ale im nic nie zrobi, nie złapie, nie ukarze, pieniądze nie do odzyskania. Po paru dniach groźby się kończą jak u innych.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# prywatna pożyczka z francjiisia 2016-10-21 13:44
Claude Alphonso, to wygląda podobnie.Dostałam pokona umowę, ale wydawał mi się ona podejrzana. Była mowa o czymś nieograniczonym, czym Zbyt kiepskie tłumaczenie.Tłumaczy na pewno automat.nie odesłałem umowy.Bałam się.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Szybkie pożyczki z Paryża – uwaga na szybkie pożyczki przez Internet z Republiki Francuskiej od Gabriel Martin i Lavisse ChantalMateusz 2016-11-06 09:55
Dałem się nabrać robiłem wpłaty po 330 do 660zl co chwile cos wymyślali w końcu stracilem ponad 4tys i skonczylem z tym sciema jakich mało mam nadzieje ze się wezma za nich ciagle wymyslala przelewy western union rozmawiałem nibcy z edna deguy przelewy robilem na Gaston sovi niby ksiegowa jej ludzie nie wpłacajcie jej nawet zlotowki bo to oszustwo jest mam wszystkie potwierdzenia wplat i ide z tym na policje bo nie zostawię tak tego
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Szybkie pożyczki z Paryża – uwaga na szybkie pożyczki przez Internet z Republiki Francuskiej od Gabriel Martin i Lavisse ChantalZbigniew 2016-11-08 16:40
Cześć nie chce Cie zniechęcać do naszej policji ale nie masz po co tam iść. Tylko stracisz czas i będziesz ciągany na zeznania bo zawsze coś im brakuje. Straciłem tak ponad 30000 tys to jest ból i moja głupota , zgłosiłem na policje dałem wszystkie papiery i zeznania i na tym się zakończyło. Po miesiącu przyszło pismo I CO? śledztwo zakończone z braku dowodów:-) Pozdro
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# pożyczki paryskiemagdalena 2016-11-29 10:03
Witam niestety także dałam się nabrac na te Paryską pożyczkę podpisałam umowę odesłałam i wysłałam przez wester union 330 zł ubezpieczenia. po czym okazało się że Pani Edna Deguy zarządała opłaty podatku 529 zł to oszustwo niestety jak czytampoprzednie informacje to jestem przerażona że nic nie można z tym zrobić co jeśli przyjdzie inblanco do spłaty pożyczki mimo że jej się nie otrzymało
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Szybkie pożyczki z Paryża – uwaga na szybkie pożyczki przez Internet z Republiki Francuskiej od Gabriel Martin i Lavisse ChantalPiotr 2016-12-02 19:12
dobrze ze trafiłem na stronę uff jakie szczęście coś mnie tknęło żeby sprawdzić translator chujowej jakości to mi się nie podobało .. cale szczęście przecież normalne jest to ze żaden bank nie daje na 2 % ani nie chce zaliczek na ubezpieczenia
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# pożyczka od edny gueymagdalena 2016-12-03 06:46
Co można zrobić by ją ukarać lub odebrać utracone pieniądze przecież wielu ludzi zostało oszukanym.
Tu chodzi o sprawiedliwość nie można tak tego zostawić. [red: poprawione błędy – błagam – piszcie tak aby inni mogli Was zrozumieć]
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# pozyczka od SANDRA KALNIETEmonika 2017-02-04 15:12
JA TEZ NATRAFILAM NA TO SAMO ALE POD INNYM NAZWISKIEM WSZYSTKO TAK SAMO JAK OPISYWAL PAN. KILKA MAILI I UMOWA DO PODPISU A NAWET W INTERNECIE NIE ISTTNIEJ NIC O NOTARIUSZU PASCAL BINBE
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Sandra Kalniete i Pascal BinbeMonika 2017-02-06 14:40
Ja też myślałam że w końcu coś udało mi się znależć .Wszystko tak samo Ludzie nie dajcie się naciągnąć szukajcie opini zanim cokolwiek podpiszecie
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Sandra Kalniete i Pascal BinbeMichael Straus 2017-02-08 05:15
Cytuję Monika:
Ja też myślałam że w końcu coś udało mi się znależć .Wszystko tak samo Ludzie nie dajcie się naciągnąć szukajcie opini zanim cokolwiek podpiszecie


Dodam od siebie, że większość pożyczek z ogłoszeń to wyłudzenia. Cudów nie ma, nikt nie pożycza w taki sposób pieniędzy nigdzie na świecie.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Sandra KalnieteKarolina 2017-03-20 13:31
Witam ja też podpisałam umowę wpłaciłam kasę i co teraz.... dupa. Moim zdaniem ta umowa jest nieważna i tyle..... ja mam wszystkie wiadomości i pisałam im ze jak nie otrzymam pieniędzy to nie zapłacę im ani grosza i uważam ta umowę za zakończona. To się odezwała ze mam czekać na pieniądze bzdura ..... oby ich kara boska spotkała. Człowiek jest głupi ale jak ma nóż na gardle to zrobi wszystko by się udało a oni to wykorzystują ja z panią Sandra Kalniete tak doświadczyłam. Masakra
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Sandra KalnieteAneta 2017-03-22 22:20
Dzien dobry ja tez z ta Pania pisalam. Jak sie sprawa zakonczyla? Prosze o kontakt na maila
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Sandra KalnieteMichael Straus 2017-03-23 04:52
Cytuję Aneta:
Dzien dobry ja tez z ta Pania pisalam. Jak sie sprawa zakonczyla? Prosze o kontakt na maila


Drogie Panie,
To nie są przecież prawdziwe nazwiska, pisałem o tym wielokrotnie. To jest oszustwo, wszystkie dokumenty to podróbki (i to bardzo niskiej jakości). Po wpłacie pieniędzy na ogół jest żądanie kolejnych wpłat i tak do momentu aż przestanie się odpowiadać na maile. Maile i tak nadal będą przychodzić, z innymi propozycjami i zawsze też to jest wyłudzenie.

Nie ma czegoś takiego jak pożyczki przez e-mail! I tym bardziej zagraniczne a jeszcze tym bardziej z przedpłatami!
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# To oszustkaMagdalena dudkiewicz 2017-08-31 01:56
Niech pani na nią uważa
Pisze jak powyżej pan jaki tam. Też z tą panią pisałam. Zwykła stara naciagara . Ten świat naprawdę schodzi na psy. Człowiek chce uczciwie pożyczyć pieniądze a Tu takie łachudry stare naciągają!!skandal mnie próbowała,ale jej się nie dało.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# To oszustkaMagdalena dudkiewicz 2017-08-31 01:58
Też pisałam z tą panią . Jest zwykła stara naciagara ma zdj jakiegoś posła na plof którym nie jest. Próbowała mnie naciągnąć ale nie że mną te numery. Człowiek chce pożyczyć uczciwie pieniądze a tu takie staruszki wyłudzają ile się da . Ten świat schodzi na psy
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Sandra KalnieteJoanna 2017-09-10 16:50
Do mnie też pisała napisałam że z wpłatą dziękuję a ona ze katoliczka że wie że ludzie oszukują ale nie ona . Powiedziałam że nic niechęć i za chwile znowu email taki sam .
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# pożyczkiiwona 2017-06-30 18:49
Czy udzielił ktoś pani pożyczki
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Sandra KalnieteKarolina 2017-03-23 09:06
Nic napisałam im pismo że zrywam umowę ponieważ jest to wyłudzenie że wpłaciłam pieniążki ,podpisałam umowę a kredytu nie otrzymałam i w prawie francuskim jak i również polskim jest 14 dni na odstąpienie od umowy co ja wykonuje i jeśli moje dane zostaną użyte do innych celów jak np. Strony internetowe zostaną pociągnięcie do odpowiedzialności karnej. I wysłałam im żeby mieć później podstawę że ktoś się pode mnie podszywa.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Sandra KalnieteMichael Straus 2017-03-23 09:50
Cytuję Karolina:
Nic napisałam im pismo że zrywam umowę ponieważ jest to wyłudzenie że wpłaciłam pieniążki ,podpisałam umowę a kredytu nie otrzymałam i w prawie francuskim jak i również polskim jest 14 dni na odstąpienie od umowy co ja wykonuje i jeśli moje dane zostaną użyte do innych celów jak np. Strony internetowe zostaną pociągnięcie do odpowiedzialności karnej. I wysłałam im żeby mieć później podstawę że ktoś się pode mnie podszywa.

Cytuję Karolina:
Nic napisałam im pismo że zrywam umowę ponieważ jest to wyłudzenie że wpłaciłam pieniążki ,podpisałam umowę a kredytu nie otrzymałam i w prawie francuskim jak i również polskim jest 14 dni na odstąpienie od umowy co ja wykonuje i jeśli moje dane zostaną użyte do innych celów jak np. Strony internetowe zostaną pociągnięcie do odpowiedzialności karnej. I wysłałam im żeby mieć później podstawę że ktoś się pode mnie podszywa.


Pani Karolino,
to nie ma nic wspólnego z Francją. Odstąpienie od umowy dotyczy uowy z firmą. Tutaj żadnej firmy nie ma. Wszystkie dane, które Pani dostała są fikcyjne. Proszę w wyszukiwarce Faraon24 wpisać "nigerian scam". Nikt nie zostanie pociągnięty do odpowiedzialności - to jest pewne (niestety).
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Szybkie pożyczki z Paryża – uwaga na szybkie pożyczki przez Internet z Republiki Francuskiej od Gabriel Martin i Lavisse Chantalkarolina 2017-03-23 13:15
Tak ale oni tez nie mama wtedy praw roscic skoro Ta firma nie istnieje Ta firma [red.: Straus: zostawiam oryginalną pisownię - nie do końca rozumiem o co chodzi]
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Szybkie pożyczki z Paryża – uwaga na szybkie pożyczki przez Internet z Republiki Francuskiej od Gabriel Martin i Lavisse ChantalAneta 2017-03-23 15:49
Pani Karolino czy ta Pani chciała kolejna wpłatę czy w ogóle odpisuje na tego maila co Pani wysłała?
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# pożyczkiiwona 2017-06-30 18:48
Cytuję Aneta:
Pani Karolino czy ta Pani chciała kolejna wpłatę czy w ogóle odpisuje na tego maila co Pani wysłała?

Czy udało się pani zdobyć jakąś pożyczkę?
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: pożyczkiMichael Straus 2017-07-01 03:58
Cytuję iwona:
Cytuję Aneta:
Pani Karolino czy ta Pani chciała kolejna wpłatę czy w ogóle odpisuje na tego maila co Pani wysłała?

Czy udało się pani zdobyć jakąś pożyczkę?


Muszę się wtrącić.

Jeśli przed pożyczką występuje przedpłata to żadnej pożyczki nie będzie. W prawdziwym świecie takie usługi nie istnieją. Chodzi o to aby targetować w konkretnych ludzi. Dlatego w tych ogłoszeniach są takie błędy i wszystko jest na pierwszy rzut oka dla przeciętnego człowieka jasne, że to wałek. Targetuje się w osoby, które nie wiedzą jak działają procedury i wierzą we wszystko co im się powie. Obecnie mamy epokę kapitalizmu w której każdy rodzaj zaufania jest zjawiskiem o wysokim potencjale szkodzącym.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Szybkie pożyczki z Paryża – uwaga na szybkie pożyczki przez Internet z Republiki Francuskiej od Gabriel Martin i Lavisse ChantalMarcin 2017-07-23 06:08
Cześć wszystkim. Moja historia jest bardzo podoba do waszych miałem nóż na gardle chciałem wziąć pożyczkę francuską przez panią anne lavergeon pożyczka 5 tys i tak ubezpieczenie kredytu 249 zł wysłałem na Benin okazało się ze niby są pieniądze ale w euro i trzeba wymienić walutę kwota 433 zł wysłałem jak głupi znowu na Benin pieniądze miały być na koncie w ciągu 30 min. Ale odpisali ( transakcja jest w toku proszę czekać) a na koniec ze transakcja zostanie zakończona w poniedziałek rano. Oczywiście wątpię w to że jutro cokolwiek dostane :-( straciłem 900 zł na wszystko pieniądze oczywiście wysyłane przez western Union. Jeżeli ktoś jeszcze miał do czynienia z panią anne lavergeon proszę o kontakt
Marcin_kostrzewa@o2.pl
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Szybkie pożyczki z Paryża – uwaga na szybkie pożyczki przez Internet z Republiki Francuskiej od Gabriel Martin i Lavisse ChantalMariusz 2017-07-31 17:14
Dzięki człowieku że napisałeś takie coś prawie się wje****m [red. cenzura] w taką pożyczkę. Niech nikt nie bierze.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Daniel WallsJoanna 2017-09-10 07:40
Ja zostałam oszukana . Teraz też to wiem. Podpisałam umowę i miałam wpłacić przelew 300usd potem 350 potem 610 a bo bank chase nie może przesłać kasy dodam że niby kontaktował się ze mną bank jak kliknąłem na adres email zaraz się wyświetlał. Nie mogli przesłać bo zagraniczne fundusze są i za dużo dodam że już kiedyś dostawałam przelew zagranicy i bez problemu bo mam konto z usługą zagraniczna teraz chcą 850 no niby łaskawie 650 bo ten pan zapłaci resztę za odblokowanie pieniędzy z MFW bo zablokowali po wpłacie 100% będą pieniądze u mnie. Już nie wierze.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Daniel WallsJoanna 2017-09-10 11:14
Starałam się o pożyczkę by wyjść z problemów zgłosił się do mnie Daniel Walls że z chęcią pomoże podpisaliśmy umowę i muszę wpłacić 310usd potem ze bank chase bank ma problem z moim przelewem bo nie mogą wysłać jak wchodziłem na nazwę użytkownika zaraz łączyło się z bankiem i najlepsze ze iż mniejsze sumy dostawałam z Unii Europejskiej to myślę jak Ameryka może. Mam wpłacić 350 usd i ok czekam parę dni . Zostaje informacje że muszę zapłacić prowizję za przelew 515 wiem takie przelewy k9sztują. Ale już złapała pomału się lampka i nic przelewu niema pisze ten pan i bank że pieniądze są zablokowane przez MFW i mam załatwić certyfikat autentyczności by zwolnili pieniądze lub zapłacić 850 usd pisze nie mam tyle to Daniel zaproponował że 220 zapłaci a ja mam załatwić resztę. Wiem teraz to oszustwo. Czy jest ktoś kto robił interesy z tą osobą.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Financial daily loan investmentKinga 2017-09-13 17:35
Ja się właśnie dzisiaj wrypałam to była desperacja pan Tol Jakob tak obiecywał zapewniał że ta pożyczka to nie ściema ze głupia uwierzyłam najpierw podpisałam umowę , kopia dowodu , dane itp zgodziłam się na warunki i regulamin i się zaczęło. Dostałam wiadomość ze aby transakcja pożyczki przebiegła prawidłowo muszę zrobić przelew w western union 270 euro wzięłam ostatnie pieniądze poszłam przelewam i wysłałam im dowód wpłaty. To napisali że pożyczka znajdzie się na moim koncie po odebraniu tej kwoty która wysłałam minęły 2 godz i otrzymałam wiadomość że niestety przesłanie pożyczki się nie powiodło bo jest problem z moim kontem bankowym i aby przelew się udał muszę wpłacić jeszcze 499 euro ale już tego nie zrobiłam bo znalazłam ta stronę. Czy można jakoś odzyskać te pieniądze które wysłałam?
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Financial daily loan investmentJoanna 2017-09-14 11:49
Ja to samo i głupia przy 3 wpłacie paliła się lampka ale zapłaciłam i teraz chcą jeszcze 4 wpłatę i obniżają koszty że wpłaci zamknie cześć ale już nie dam się nabrać.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Financial daily loan investmentAdam wenta 2017-11-20 19:57
Ja też dałem się nabrać pani sinclain Francja ale w porę się opamiętałem i siedząc i myśląc jaki że mnie idioty zadzwoniłem na info western Union wpisałem kod i co okazało się że pieniądze nie są odebrane więc rozmawiam z konsultantem i mowie jaka jest sprawa od razu blokada i zwrot na moje konto zgłosiłem wyłudzenie zróbcie to samo bo wtedy western wprowadza blokadę na te maile i nazwy tych oszustów nie wywodzą od nikogo przez western ja zgłaszam wszystko na policję zróbcie to samo bo to się nie skończy A i pieniądze może przepadły tylko że nie na darmo ostrzegajcie w necie bądźcie pomocni innym naprawdę rozgłaszajcie takie próby wyłudzenia. Z poważaniem ADAM
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Pożyczka z zagranicy oszustwoArek 2017-11-26 12:50
Witam mój problem jest taki że w 2016 roku dostałem ofertę pożyczki na prostych warunkach ta pożyczka miała być z innego państwa wypełniłem wniosek później dostałem umowę i później się zaczęło bo się okazało że najpierw musiałem płacić jakieś opłaty za umowę za ubezpieczenie i tak dalej to się ciągnęło dosyć długo aż w końcu przestałem im płacić a oni mi powiedzieli że to ostatnia opłata i będę miał pieniądze na koncie ale ja nie zapłaciłem a oni napisali mi że złożą skargę do prokuratora generalnego we Francji i będą mnie sądzić a policja Interpol po mnie przyjedzie także jakie są procedury i czy mogą mnie skazać za coś jak ja nie wziąłem od nich ani grosza proszę o poradę bo nie wiem co mam robić.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Pożyczka z zagranicy oszustwoMichael Straus 2017-11-27 05:36
Cytuję Arek:
Witam mój problem jest taki że w 2016 roku dostałem ofertę pożyczki na prostych warunkach ta pożyczka miała być z innego państwa wypełniłem wniosek później dostałem umowę i później się zaczęło bo się okazało że najpierw musiałem płacić jakieś opłaty za umowę za ubezpieczenie i tak dalej to się ciągnęło dosyć długo aż w końcu przestałem im płacić a oni mi powiedzieli że to ostatnia opłata i będę miał pieniądze na koncie ale ja nie zapłaciłem a oni napisali mi że złożą skargę do prokuratora generalnego we Francji i będą mnie sądzić a policja Interpol po mnie przyjedzie także jakie są procedury i czy mogą mnie skazać za coś jak ja nie wziąłem od nich ani grosza proszę o poradę bo nie wiem co mam robić.



Witaj na Faraon24!
1) Po pierwsze: nic się nie martw, to "bujda na resorach".
2) Po drugie: współczuje straty pieniędzy i takiej sytuacji - sam też miałem głupie wpadki finansowe choć z racji zawodu niby powinienem być bezpieczny
3) Zacytuje sam siebi:
Cytat:
"Warto na koniec dodać, że większość oszustów jest pospolitymi tchórzami a groźby wypowiadane z ich strony nie są spełniane – jest też tak, że ten kto ma faktyczny zamiar wyrządzić komuś szkodę lub się zemścić nie chwali się tym, nie grozi tym – po prostu to robi."
- https://faraon24.pl/opinie/507-personal-finanse2

Interpol to właściwie ma te osoby, które to robią na liście celów.

GŁOŚNI: POGRÓŻKI SĄ FIKCYJNE JAK TE POŻYCZKI. PIENIĘDZY NIE ODZYSKACIE, POLICJA UMARZA SPRAWY (brak możliwości wykrycia sprawcy) - przykro mi.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# PozyczkaJoanna 2017-09-20 17:28
Czy ktoś dostał udciwą pożyczkę bez wpłaty? Zależy mi bardzo by wyjść z chwilowek .
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Szybkie pożyczki z Paryża – uwaga na szybkie pożyczki przez Internet z Republiki Francuskiej od Gabriel Martin i Lavisse ChantalMarcin 2017-10-06 16:59
dla mnie reguła jest prosta
biorę pożyczkę to niech te opłaty sobie doliczą
a nie że to ubezpieczenie czy podatek nie ma czegoś takiego. Na zdrowy rozsądek biorąc pożyczkę chwilówkę czy bankową płaciliście za coś ?
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Szybkie pożyczki z Paryża – uwaga na szybkie pożyczki przez Internet z Republiki Francuskiej od Gabriel Martin i Lavisse ChantalMarcelina 2017-12-05 17:59
Właśnie tak masz rację, te oferty to jeden wielki scam i tyle. Na zdrowy rozum, te maile, że pożyczają nawet do 5000000 USD na 2% są zbyt piękne żeby to było prawdziwe. Tak sobie pomyślałam szukając więcej informacji na temat tych oszukańczych ofert pożyczek. Ale nie powinno się z góry potępiać osób, które dały się nabrać ( trochę się ich ujawniło w komentarzach, a na pewno jest dużo więcej takich co się dali wykołować ). Prawda jest taka, że jak komuś się pod czterema literami zaczyna palić, to w nerwach jest gotów uwierzyć we wszystko, a ci oszuści to z premedytacją wykorzystują. We wszystko w co w normalnych warunkach w życiu by nie uwierzył.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# OszustBernadeta 2017-11-13 21:16
Ja też dałam się naciągnąć niejakiemu Gary Jones,który rzekomo załatwiał mi pożyczkę we francuskim banku FIBank(first investment bank).Przelew niby mi puścili ale żebh dotarł zarządali 2700euro.Wtopiłam 690euro.Jestem skończonym debilem i idiotką!!! Uważajcie też na Irena Karpowicz bo ma takie samo ogłoszenie na ogłaszamy24.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Gary JONES, CLAUDE ALPHONSOEdyta 2017-12-19 10:15
Podobna sytuacja u mnie. Pan Gary Jones niby załatwił pożyczkę w First Investment Bank ,kazał założyć tam konto,po zalogowaniu niby widnieje 8000zł na koncie,ale teraz żądają sobie 100euro opłaty za kod transferu. Następny Pan Claude Alphonso, niby pisze do mnie jakiś bank ,że już mi przeleją pieniądze,a tu nagle zapłać 660zł przez Western Union na nazwisko niby bankiera nie wiadomo skąd. Czy komuś tu udało się otrzymać uczciwą pożyczkę?
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Gary JONES, CLAUDE ALPHONSOMichael Straus 2017-12-20 07:57
Cytuję Edyta:
Podobna sytuacja u mnie. Pan Gary Jones niby załatwił pożyczkę w First Investment Bank ,kazał założyć tam konto,po zalogowaniu niby widnieje 8000zł na koncie,ale teraz żądają sobie 100euro opłaty za kod transferu. Następny Pan Claude Alphonso, niby pisze do mnie jakiś bank ,że już mi przeleją pieniądze,a tu nagle zapłać 660zł przez Western Union na nazwisko niby bankiera nie wiadomo skąd. Czy komuś tu udało się otrzymać uczciwą pożyczkę?



Nikomu się nie udało bo takich pożyczek nie ma. Jedyne miejsca gdzie można otrzymać pożyczkę to legalnie działające firmy. Wszystkie pożyczki z internetu tak zwane „prywatne” lub od „inwestorów” i tym bardziej z „zagranicy” to jest oszustwo – 100% z nich. Wszystko polega na wpłatach a potem są dwie opcje:

1) groźby bardzo agresywne aby wpłacać więcej
2) urwanie kontaktu

Trzeciej opcji nie ma, nigdy nie było i nigdy nie będzie.

Nikt nigdy nie otrzymał takiej pożyczki. Jak są jakieś wpisy w sieci polecające, potwierdzające i uwiarygadniające to są one pisane przez tych oszustów.

Ludzie opamiętajcie się!!!


To nieco frustrujące powtarzanie tego w kółko od tylu lat – ale – nadal będę to powtarzał.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# PożyczkaEwa 2017-11-15 14:38
Witam
I ja dodam coś od siebie. Dwa razy zostałam oszukana podobnie jak moi poprzednicy. Nazwiska tych pań to Clara Coster i olgaelena. Obie wyłudzają pieniądze i to znaczne sumy. Do końca życia mam niezłą nauczkę.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# Pożyczka z Francji od Palka AgnieszkaAdam 2018-01-17 16:27
Kolejni oszuści z Francji, kredyt na 100 tyś euro z okresem spłaty 150 miesięcy płatne po 754.02 euro miesięcznie.
Osoba z którą się koresponduje : Palka Agnieszka
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować

Dodaj komentarz

Komentarze są elementem dodatkowym witryny. Służą do recenzowania oraz do wyrażania własnych opinii. Administracja Faraon24 nie ponosi odpowiedzialności za treści umieszczanych komentarzy. Dane wprowadzane w formularzu tylko w wyjątkowych przypadkach są uznawane za dane osobowe opisane w ustawie.


Kod antyspamowy
Odśwież

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna