Firmy pożyczkowe, które bierzemy pod lupę w tym wpisie, przyciągają klientów promocjami, które pozwalają zaciągnąć najlepszą chwilówkę. Wszystko to przez internet i SMS, bez wychodzenia z domu, bez kolejek. Pieniądze po kilkunastu minutach powinny pojawić się na naszym koncie; a co najważniejsze – za darmo, lub prawie zupełnie bezpłatnie. Pierwsza pożyczka ma za zadanie związać klienta z firmą – stąd preferencyjne warunki: 0% prowizji w Vivus i stała opłata w wysokości 10 zł w ofercie Wonga. Dowiedz się, jakie wymagania musisz spełnić, aby otrzymać pierwszą pożyczkę, jakie procedury stosują firmy przy weryfikacji tożsamości i zdolności kredytowej klienta i jakie rejestry finansowe będą sprawdzać, a także przekonaj się, czy kolejne pożyczki otrzymasz na równie preferencyjnych warunkach.

Podstawowe wymagania

Aby uzyskać pożyczkę w Wonga (zobacz prospekt informacyjny Wonga, zobacz Pożyczka internetowa na dowód Wonga za 10 zł, zobacz stronę www) lub Vivus (zobacz prospekt informacyjny Vivus, zobacz stronę www), wystarczy posiadać dowód osobisty, zarejestrować się w serwisie, a także dysponować kontem bankowym w celu potwierdzenia tożsamości. Vivus stawia klientowi dodatkowe wymagania, dotyczące wieku: o pożyczkę mogą ubiegać się osoby, które ukończyły 20 lat – górna granica wieku to 78 lat. Wonga nie precyzuje, czy wiek wnioskodawcy wpływa na ocenę wniosku.

Sprawdzanie rejestrów BIK, BIG, KRD, KBIG i ERIF

Choć powszechnie wiadomo, że oferty Wonga i Vivus są adresowane do osób, które z różnych powodów mogą mieć problem z uzyskaniem pożyczki od banku, to trzeba jasno powiedzieć, że obie firmy poddają wnioskodawcę weryfikacji. Wypełniając formularz internetowego wniosku, musimy wyrazić zgodę na sprawdzenie przez firmę następujących rejestrów:

Jeżeli figurujemy w którejkolwiek z baz danych dłużników, nasze szanse na uzyskanie pożyczki maleją; jednak warto podkreślić, że kryteria stosowane przez firmy przy ocenie wniosku o pożyczkę są znacznie mniej restrykcyjne, niż ma to miejsce w przypadku banków. Uwaga: wypełniając wniosek, musimy również wyrazić zgodę na przekazywanie przez firmę danych o spłacie pożyczki do wyżej wymienionych Biur Informacji Gospodarczej. Takie rozwiązanie ma swoje dobre strony – nie tylko motywuje do terminowej spłaty pożyczki, ale również umożliwia budowanie pozytywnej historii kredytowej, co może być istotne dla osób zaciągających swoje pierwsze zobowiązania finansowe. Dobra historia kredytowa podnosi wiarygodność klienta w oczach banku. Istnieje jeszcze możliwość sprawdzenia w bazie Krajowego Biura Informacji Gospodarczej KBIG.

Decydując się na złożenie wniosku o pożyczkę w Wonga lub Vivus, udzielamy firmie pełnomocnictwa, uprawniającego do wglądu w naszą historię kredytową za pośrednictwem Biura Informacji Kredytowej BIK. – jedno z najczęściej zadawanych pytań, dotyczących chwilówek, brzmi: „czy Wonga / Vivus sprawdza BIK?”. Należy odpowiedzieć na nie twierdząco - firmy uzyskują informacje o historii kredytowej klienta na etapie weryfikacji wniosku. Jednak, bazując na wypowiedziach klientów tych firm, można stwierdzić, że oceniają one historię kredytową w mniej surowy sposób niż banki.

Przelew weryfikacyjny

Weryfikacja tożsamości pożyczkobiorcy odbywa się przy pomocy prostego mechanizmu; trzeba przelać niewielką kwotę na konto podane przez firmę, dzięki czemu pożyczkodawca upewnia się, że rachunek bankowy faktycznie należy do wnioskodawcy i nie ma do czynienia z próbą wyłudzenia. Przelew musimy wykonać z naszego konta osobistego; firmy nie uznają wpłat pochodzących z kont firmowych, kont członków rodziny lub dokonywanych w pocztowym okienku. Decydując się na zaciągnięcie pożyczki w Wonga lub Vivus, warto wziąć pod uwagę w jakim banku posiadamy konto. Szczególnie wtedy, gdy zależy nam na czasie. Jeżeli nasz bank znajduje się na liście kont, na które firma przyjmuje wpłaty, przelew weryfikacyjny zostanie wykonany natychmiast lub w przeciągu kilku minut; jeżeli posiadamy konto w innym banku, to czas zaksięgowania przelewu zależy od sesji międzybankowych.

Pod tym względem korzystniej prezentuje się Wonga – lista rachunków, umożliwiających szybką weryfikację, jest długa – znajdują się na niej następujące banki:

Alior Bank, Bank Ochrony Środowiska, BGŻ, BNP Paribas, BPH, BZ WBK, Citibank, Deutsche Bank Polska, FM Bank, GetIn, Idea Bank, ING Bank Śląski, Inteligo, Invest Bank, Kredyt Bank, Credit Agricole, mBank, Meritum Bank, Millennium, Multibank, Nordea, Pekao SA, PKO BP, Bank Pocztowy, Polbank, Raiffeisen, Toyota Bank, VW Bank

Vivus udostępnia możliwość szybkiej weryfikacji, o ile rachunek klienta jest prowadzony przez Alior Bank, Bank Pekao, Getin Bank, ING Bank, Millenium Bank lub PKO Bank Polski. Oczywiście, jeżeli nasz bank umożliwia wykonanie tzw. „przelewu natychmiastowego”, to możemy skorzystać z tej opcji, aby przyspieszyć proces weryfikacji.

Kwota przelewu weryfikacyjnego wynosi odpowiednio 10 grosz – Wonga i 1 grosz – Vivus. Ta niewielka opłata jest zwracana po rozpatrzeniu wniosku.

W tym momencie, warto przestrzec przed licznymi firmami, które żądają „przelewu weryfikacyjnego” w wysokości kilku lub kilkunastu złotych – w większości przypadków, mamy do czynienia ze zwykłym wyłudzeniem. Oszustwo polega na tym, że klient w dobrej wierze dokonuje przelewu na daną kwotę (w regulaminie, drobnym druczkiem, można przeczytać, że „przelew weryfikacyjny” to w istocie „bezzwrotna opłata”), a firma odmawia przyznania pożyczki. Dodajmy, że odmowa nie wynika z niespełnienia przez niego jakichś kryteriów; firma po prostu zajmuje się inkasowaniem „przelewów weryfikacyjnych”, a nie udzielaniem pożyczek.

Pierwsza pożyczka za darmo?

Szeroko zakrojone kampanie reklamowe obu firm opierają się na podobnym schemacie – firmy starają się przyciągnąć klientów, oferując pierwszą pożyczkę za niewielką opłatą (Wonga – opłaty i prowizje wynoszą 10 zł) lub zupełnie za darmo - Vivus. Oferty różnią się jednak dość znacznie ze względu na możliwą do uzyskania kwotę i termin jej spłaty.

Wonga proponuje nowemu klientowi pożyczkę w wysokości od 50 zł do 750 zł; okres spłaty jest stosunkowo długi, wynosi dokładnie 60 dni. Vivus oferuje od 100 zł do 1400 zł, dając klientowi na spłatę 30 dni.

FIRMA

Wonga

Vivus

KWOTA

50 – 750 ZŁ

100 – 1400 ZŁ

OKRES SPŁATY

1-60 DNI

1-30 DNI

KOSZT POŻYCZKI

10 ZŁ

0 ZŁ

Powyższe zestawienie ilustruje podstawowe różnice pomiędzy pożyczkami:

  • Vivus jest skłonny pożyczyć nowemu klientowi niemal dwukrotnie większą sumę, niż Wonga – aż 1400 zł.
  • Wonga podchodzi do potencjalnego klienta z większą ostrożnością: maksymalna kwota pierwszej pożyczki to 750 zł.
  • Vivus oferuje pożyczkę o zerowym oprocentowaniu – jeżeli zostanie spłacona w nieprzekraczalnym terminie 30 dni, rzeczywiście można uznać ją za darmową.
  • Wonga ustaliła promocyjny, stały koszt pierwszej pożyczki; wynosi on 10 zł niezależnie od tego, czy pożyczamy 50 zł czy 750 zł.
  • Wonga daje nowym klientom dokładnie dwa razy więcej czasu na spłatę pożyczki, niż Vivus

Kilka różnic – pozornie nieznacznych – dość istotnie wpływa na grupę docelową promocji. Vivus wyraźnie postawił na zdystansowanie konkurenta w kategorii kwoty pierwszej pożyczki, a podstawowym atutem pożyczki w Wonga jest wydłużony względem Vivus okres spłaty pożyczki. Jeżeli ktoś potrzebuje natychmiast jak największej ilości gotówki, to zapewne zainteresuje się ofertą Vivus – jeżeli potencjalny klient ceni sobie ostrożność, zminimalizuje ryzyko nieterminowej spłaty, zaciągając pożyczkę w Wonga

Kolejna pożyczka – porównanie: chwilówka 500 zł na 30 dni

Z uwagi na różnice w ofertach promocyjnych, bardziej miarodajnym wskaźnikiem atrakcyjności Wonga lub Vivus będzie standardowa, kolejna pożyczka dla tzw. „powracającego klienta”. Przykład – załóżmy, że pożyczkobiorca spłacił pierwsze zobowiązanie w terminie i znów potrzebuje szybkiej gotówki. Interesuje go konkretna kwota – 500 zł, którą zamierza spłacić w ciągu 30 dni.

FIRMA

Wonga

Vivus

KWOTA POŻYCZKI

500 ZŁ

500 ZŁ

OPŁATY

63 ZŁ

70 ZŁ

KWOTA DO SPŁATY

563 ZŁ

570 ZŁ

RRSO

324%

392%

W przypadku zaciągnięcia kolejnej pożyczki, Wonga oferuje korzystniejsze warunki. Dla kwoty, wykorzystanej jako przykład, różnica jest jednak stosunkowo niewielka – wynosi 7 zł. Jednak uwagę przykuwa znaczna różnica w rzeczywistej rocznej stopie oprocentowania, wynosząca 68 punktów procentowych. Wysokie wartości tego wskaźnika są normą w segmencie pożyczek krótkoterminowych; matematyczny wzór, wykorzystywany w jego obliczaniu, jest uniwersalny: stosuje się go zarówno w przypadku 30-sto dniowych „chwilówek”, jak i kredytów hipotecznych, zaciąganych na 30 lat. Jeżeli firmy rzetelnie informują klienta o całkowitym koszcie pożyczki, to przy podejmowaniu decyzji RRSO można potraktować jako pomocniczy wskaźnik, skupiając się na takich elementach umowy, jak sumaryczna prowizja, okres spłaty i ewentualnie – koszty windykacji.

Wonga i Vivus uzależniają wysokość prowizji za przyznanie kolejnej pożyczki / przedłużenie terminu spłaty od następujących czynników:

  • Długość okresu spłaty / długość okresu przedłużenia spłaty
  • Historia kredytowa klienta
  • Terminowość regulowania poprzednich zobowiązań wobec firmy pożyczkowej

W przypadku Wonga, prowizja może wynieść nawet 40% kwoty pożyczki; Vivus ustalił maksymalną prowizję na poziomie 30% kwoty, wypłacanej klientowi. Najwyższe prowizje dotyczą sytuacji, w których klient występuje o przedłużenie okresu spłaty. Aby zaznajomić się ze szczegółowymi zasadami naliczania prowizji za wypłatę pieniędzy, warto przeanalizować wzory umów, udostępnione przez firmy (zobacz dokumenty Wonga, zobacz dokumenty Vivus). Pod względem przejrzystości umowy, korzystnie prezentują się szczegółowe tabele – zestawienia kosztów pożyczki dla konkretnych kwot, które zamieścił w umowie Vivus.

Konsekwencje nieterminowej spłaty i koszty windykacji

Warto pamiętać, że spłaty dokonujemy jednorazowo; przekroczenie terminu skutkuje dodatkowymi kosztami, zapisanymi w umowie. Oprócz tego, niesłowny klient zostaje obciążony kosztami procedury windykacyjnej. Dlatego, przed zaciągnięciem pożyczki, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czy faktycznie jest nam ona niezbędna. Wielu klientów tego typu firm twierdzi, że pożyczki krótkoterminowe łatwo się uzyskuje, ale znacznie trudniej spłaca. Zdarzenie losowe lub pracodawca spóźniający się z wypłatą wynagrodzenia mogą niespodziewanie skomplikować naszą sytuację. Można przyjąć, że im dłuższy okres spłaty, tym większy zostawiamy sobie margines bezpieczeństwa, pozwalający zareagować w nieprzewidzianych okolicznościach.

Jeżeli chodzi o odsetki od zadłużenia przeterminowanego, to Wonga i Vivus stosują identyczne oprocentowanie – wynosi ono 12% w skali roku, co odpowiada 4-krotności stopy kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego. Jeżeli NBP zmieni 3% stopę w okresie obowiązywania umowy, to klient musi się liczyć z wyższymi odsetkami.

Obie firmy obarczają klienta kosztami czynności upominawczych, podejmowanych przez firmę po przekroczeniu terminu spłaty. Przypomnienie o zaleganiu ze spłatą może zostać wykonane drogą telefoniczną, za pośrednictwem wiadomości SMS lub e-maila (wyłącznie Wonga, m.in. dla tego są to tzw. pożyczki przez SMS), a także tradycyjną metodą, czyli monitem w formie listu poleconego. Szczegółowe koszty poszczególnych upomnień są dostępne do wglądu w umowach, ale największe znaczenie ma maksymalna kwota, jaką firma pożyczkowa może wyegzekwować od klienta, który nie uregulował swoich zobowiązań w terminie.

Wonga rozwiązała tę kwestię w następujący sposób: w przypadku braku spłaty w trzecim dniu po upływie terminu, klient zostanie obciążony kwotą nie wyższą niż 40 zł. Składają się na nią czynności podjęte pomiędzy pierwszym a trzecim dniem po spóźnieniu się ze spłatą. Jeżeli w ciągu 31 dni od momentu, w którym pożyczka powinna zostać spłacona, zobowiązanie nie zostanie uregulowane, to Wonga obarczy klienta dodatkowymi opłatami w wysokości 130 zł. Forma upomnienia nie ma gra w tym przypadku większej roli; dla klienta to bez różnicy, czy otrzyma 17 (każdy kosztuje 10 zł) listownych monitów czy też 85 wiadomości SMS (koszt – 2 zł). Po upływie miesiąca, oprócz odsetek i kwoty pożyczki, musimy zwrócić firmie dodatkowe 170 zł.

Vivus traktuje osoby spóźniające się ze spłatą pożyczki w znacznie bardziej łagodny sposób: w umowie widnieje zapis, gwarantujący klientowi, że łączny koszt upomnień nie przekroczy 55 zł w danym miesiącu rozliczeniowym.

Warto podkreślić tę różnicę prostym przykładem. Pożyczamy od każdej z firm 100 zł – niestety, przekraczamy termin spłaty o 32 dni: koszty upomnień od Wonga mogą wynieść nawet 170% kwoty pożyczki; w przypadku Vivus, maksymalna wartość upomnień to 55% pożyczonej kwoty.

Podsumowanie

Krajowy rynek pożyczek krótkoterminowych staje się polem coraz intensywniejszej walki o klienta – promocje, polegające na oferowaniu darmowej lub bardzo taniej pierwszej pożyczki, służą związaniu pożyczkobiorcy z firmą. Preferencyjne warunki, na jakich jest zawierana pierwsza umowa, pozwalają bardzo szybko i w stosunkowo prosty sposób zdobyć gotówkę. Jeżeli uregulujemy zobowiązanie w terminie, to trudno mieć większe zastrzeżenia do zasad promocyjnej oferty. Jednak w przypadku kolejnych pożyczek, prowizja drastycznie wzrasta, a wraz z nią – ryzyko wpadnięcia w spiralę zadłużenia. Tzw. „chwilówki” powinny być narzędziem, które wykorzystujemy rozsądnie i sporadycznie. Jednak, w pewnych okolicznościach, kiedy będziemy zmuszeni do skorzystania z oferty firmy pożyczkowej, warto wiedzieć, czym kierować się przy podejmowaniu decyzji.

Porównując Wonga i Vivus, należy osobno przeanalizować warunki pierwszej pożyczki i zasady zaciągania kolejnych zobowiązań. W przypadku promocyjnej pożyczki – w długofalowej perspektywie, korzystniejsza wydaje się oferta Wonga. Przede wszystkim ze względu na dwukrotnie dłuższy okres spłaty, niż w analogicznej promocji, oferowanej przez Vivus. Klient, który otrzymuje 60 dni na spłatę zobowiązania, zostaje obdarzony przez firmę większym „kredytem zaufania” i ponosi mniejsze ryzyko niedotrzymania terminu, zawartego w umowie.

Pod względem konsekwencji finansowych, które firmy wyciągają w przypadku opóźnień w spłacie, Vivus wydaje się rozsądniejszym wyborem. Ten pożyczkodawca traktuje klienta w łagodniejszy sposób – podkreślmy jeszcze raz, że ponad miesięczne przekroczenie terminu spłaty może skutkować obarczeniem klienta Wonga kwotą 170 zł; w analogicznej sytuacji, klient Vivus zapłaci maksymalnie aż o 115 zł mniej. Jeżeli mamy wątpliwości co do tego, czy zdołamy spłacić pożyczkę – bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z usług tej firmy.

W przypadku zaciągania kolejnej pożyczki, różnice w kosztach prowizji są relatywnie niewielkie, dlatego trudno zdecydowanie wskazać firmę, która proponuje lepsze warunki. W przytoczonym przykładzie, propozycja Wonga była nieznacznie korzystniejsza. Jednak biorąc pod uwagę ewentualne koszty, związane z nieuregulowaniem zobowiązania w terminie, ta różnica przestaje być istotna.

W zależności od motywów, którymi kierujemy się przy zaciąganiu pożyczki, należy zwrócić uwagę nie tylko na całkowitą sumę, którą będziemy musieli zwrócić, ale także na okres, który otrzymujemy na jej spłatę. Prowizja, która decyduje o sumarycznym koszcie pożyczki, jest ustalana na podstawie kilku czynników – jednym z nich jest historia współpracy z daną firmą; jeżeli dotychczas spłacaliśmy dług terminowo, to możemy liczyć na preferencyjne traktowanie.

Michael Straus
O mnie
Codziennie zmagam się z zawiłościami przepisów prawa regulującego finanse osobiste i państwowe. Z zawodu jestem programistą i przez wiele lat pracując w tym zawodzie udało mi się skutecznie wdrożyć wiele moich systemów do placówek służby zdrowia, do urzędów i jednostek samorządowych. Teraz zajmuje się projektami internetowymi takimi jak Faraon24. Telefon: +48 881 262 943. Skype: straus.faraon24

Wonga czy Vivus? Podpowiadamy, gdzie lepiej wziąć chwilówkę - 3.4 out of 5 based on 9 reviews

Komentarze  

+7 # RE: Wonga czy Vivus? Podpowiadamy, gdzie lepiej wziąć chwilówkęSylwia 2015-04-22 11:20
Pierwszą w Vivus, drugą w Wonga, trzecią w Ofin, czwartą w Ekspres Kasa, byle to zawsze była pierwsza pożyczka w danej firmie. Za darmo i się opłaca, oczywiście jak się ją spłaci w terminie, bo jak nie to potem są opłaty za przedłużenie, prowizje procenty. Ofert jest dużo z pierwszą pożyczką gratis. No w Wonga jest te 10zł, no ale to nie jest raczej problem.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # Ofin i ekspres kasa to to samoPozyczkaportal.pl 2015-10-25 14:34
Proszę pamiętać o tym, że Ekspres Kasa i Ofin.pl to ta sama firma i działająca na jednej bazie. Po otrzymaniu pożyczki w Ofin, każda kolejna czy to w Ekspres Kasa, Ferratum, KasaTak! będzie już pożyczką płatną.

Polecam sprawdzić opinie o pożyczce Wonga pod adresem https://pozyczkaportal.pl/pozyczki/wonga/ oraz opinie o pożyczce w Vivus https://pozyczkaportal.pl/pozyczki/vivus/

Pozdrawiamy
zespół pozyczkaportal.pl
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # Wonga czy Vivus? Podpowiadamy, gdzie lepiej wziąć chwilówkęSylwia 2016-07-15 08:43
No właśnie jak pisałam ten komentarz to jeszcze o tym nie wiedziałam, że te firmy tak działają pod wieloma markami.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
-4 # RE: Wonga czy Vivus? Podpowiadamy, gdzie lepiej wziąć chwilówkęPatryk 2015-05-19 19:29
Nie wiem gdzie jest najlepiej brać chwilówkę. Zawsze ta pierwsza jest za darmo, a potem to już płaci się. Takim chwytem natomiast można bardzo dużą ilość ludzi złapać i zyskać bardzo spore pieniądze. Jak mi nie wierzycie to poczytajcie sobie to na ich stronach. Jak chcecie zobaczyć jakie jest RSO to polecam sprawdzić sowę finansową to wtedy włosy staną wam dęba. Obiecuję :)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # RE: Wonga czy Vivus? Podpowiadamy, gdzie lepiej wziąć chwilówkęNorbert Piasecki 2015-05-20 05:42
RSO nic nie powie, ważniejsze jest RRSO - pomyliłeś się.
Sowa to spamerski projekt, zobacz jak się w google reklamują to dopiero włosy dęba Ci staną i nie będziesz się już na nich powoływać.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
+4 # Nie pisz nic jak nie wiesz co piszeszPawel 2015-06-22 11:02
Człowieku sowa finansowa nie zmusza ludzi do brania chwilówek, nie chcesz brać to nie musisz. A teraz daj swoją właściwą firmę, może będzie ci lepiej. Panie Piasecki, doradca czy masz własną firmę z chwilówkami. bo takie osoby jak ty na wszystko narzekają. Jak ludzie cię znoszą? [red.:błędy w pisowni poprawione]
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # RE: Nie pisz nic jak nie wiesz co piszeszNorbert Piasecki 2015-06-24 09:50
Odpowiadam na pytania:

sowa finansowa nie zmusza ludzi do brania chwilówek
nieprawda – nie chce brać a muszę (czasem, zależy od sytuacji), to oczywiste, że nikt nie chce brać
nie spełniam życzeń
z całą pewnością będzie mi lepiej
nie odniosę się do innych osób jak ja, nie ma ich, to oczywiste
nie narzekam na wszystko
nie mam własnej firmy z chwilówkami
nie wiem, prawdopodobnie zwyczajnie
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
-2 # Zgadzam sięRadek 2015-08-06 18:14
Kto tu kogo zmusza ? Ktoś siedzi nad kimś z umową, bo ja tego nigdzie nie widzę. Jak nie pasuje tobie oferta sowy to nie korzystaj tylko bierz co chcesz i finito. Po co tu się rozczulać jak małe dziecko. Nie to nie i kropka, nie wciskaj kitu ludziom.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
+5 # Wonga.com - pożyczkaTomasz Michalski 2015-08-13 10:16
Witam! Zachęcam z tego miejsca do skorzystania z oferty wonga.com. Jak wspomniano wyżej pierwsza pożyczka w naszej firmie to koszt tylko 10zł. Jednakże nasza oferta ma ten plus, iż oferujemy termin spłaty pożyczki do 60 dni (maksymalna kwota to 750zł). W ramach uzupełnienia artykułu, dodam, że aby uzyskać pożyczkę w wonga.com należy przygotować numer konta bankowego, dowód osobisty, ale także i adres e-mail oraz numer telefonu komórkowego, (który będzie niezbędny do weryfikacji).

W razie pojawienia się dodatkowych pytań jestem do dyspozycji. Zapraszam również do bezpośredniego kontaktu z naszą infolinią pod numerem 22 30 70 599 lub skorzystania z chata na naszej stronie wonga.com.

Pozdrawiam
Tomasz | Ekspert wonga.com
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # A może Lendon?Olek 2015-09-14 17:12
Sam nigdy nie korzystałem z pomocy Wonga czy Vivus - do tej pory w trudnych sytuacjach ratowała mnie gotówką firma Lendon z której z współpracą jestem bardzo zadowolony. Dzięki nim nie raz wyszedłem z trudnej sytuacji. Wiadomo, pożycza się łatwo, oddaje trudno ale czasami trzeba...
[red.: znów komentarz w reklamowym stylu ;)]
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # RE: Wonga czy Vivus? Podpowiadamy, gdzie lepiej wziąć chwilówkęRoca 2015-09-29 10:00
A ja polecam Lendon bo brałam już kilka pożyczek od nich i wszystko było w jak najlepszym porządku. Nawet ten formularz w internecie jest bardzo prosty.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
+1 # RE: Wonga czy Vivus? Podpowiadamy, gdzie lepiej wziąć chwilówkęKarola 2015-10-16 09:11
Widzę, że nie tylko ja korzystam z pomocy lendona. mnie do nich przekonała szybka kasa i prosty formularz internetowy. Wiem, że jak pożyczę od nich to nie muszę bać się żadnych przykrych konsekwencji. W innych firm nie sprawdzałam ale uważam, że chwilówki to dobra sprawa! [red. dodane polskie znaki i brakujące litery]
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
-1 # RE: Wonga czy Vivus? Podpowiadamy, gdzie lepiej wziąć chwilówkędaeer 2015-11-03 13:00
Znalazłem taką firmę online: www.pozyczka-ratalna.pl Teraz za każdym razem tam pożyczam pieniądze. Mają bardzo atrakcyjne warunki! Nigdzie indziej takich nie znalazłem, więc wyróżniają się na rynku. Polecam każdemu
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # wongaTomasz Michalski 2015-12-14 11:53
Witam! Jako przedstawiciel wonga.com pragnę przekazać, że maksymalna kwota pierwszej pożyczki w naszej firmie wynosi 1500 zł, a jej całkowity koszt to 10 zł. Pożyczka udzielana jest na okres aż do 60 dni. Aby wnioskować o pożyczkę w wonga.com należy przygotować: numer konta bankowego, dowód osobisty, adres e-mail oraz numer telefonu komórkowego (który będzie niezbędny do weryfikacji) i złożyć wniosek online na naszej stronie internetowej www.wonga.com. W razie pojawienia się dodatkowych pytań jestem do dyspozycji. Zapraszam również do bezpośredniego kontaktu z naszą infolinią pod numerem 22 388 88 88* lub skorzystania z chata na naszej stronie https://www.wonga.pl/live_chat . Pozdrawiam Tomasz | Ekspert wonga.com * Koszt połączenia zgodny z taryfą opłat operatora.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # RE: Wonga czy Vivus? Podpowiadamy, gdzie lepiej wziąć chwilówkęMagda 2015-12-29 13:36
A ja mogę polecić firmę LendOn - to u nich zawsze zapożyczam się i to z nich jestem bardzo zadowolona. Co prawda w innych ne brałam więc nie mówię, że jets źle ale tu jest naprawdę dobrze
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
+1 # a pozyczka refinansujaca?Alicja 2016-06-28 16:15
a czy korzystał ktoś z pożyczki refinansującej w Lendon? zastanawiam się nad wzięciem jej w celu spłatyy innej, mniej wygodnej pożyczki. kiedyś brałam w lendon mała pozyczkę ale ze była t pierwsza to bez kosztów i tak w sumie to nie wiem jak działa ta refinansująca...
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # wongapetunia 2016-03-12 18:29
Jestem klientką wonga i słyszałam, że teraz nie będzie można przedłużać spłaty. Prawda to?
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
+1 # RE: wongaŁukasz 2016-03-13 04:09
Od kogo Pani słyszała? Sprawdzała Pani na stronie www?
Wierzę, że jest wszystko napisane ;)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # wongaTomasz Michalski 2016-03-16 21:26
Witam! Petunia, zgodnie ze zmianami, które weszły w życie 26 lutego bieżącego roku w wonga.com, nie ma możliwości przedłużenia Terminu Spłaty. W przypadku problemu ze spłatą pożyczki zawsze warto skontaktować się z naszymi konsultantami – wówczas wspólnie postaramy się znaleźć rozwiązanie, które pozwoli na spłatę zobowiązania.

W razie pojawienia się dodatkowych pytań jestem do dyspozycji. Zapraszam również do bezpośredniego kontaktu z naszą infolinią pod numerem 22 388 88 88* lub skorzystania z chata na naszej stronie https://www.wonga.pl/live_chat?utm_source=faraon24.

Pozdrawiam
Tomasz | Ekspert wonga.com

* Koszt połączenia zgodny z taryfą opłat operatora.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
+1 # RE: Wonga czy Vivus? Podpowiadamy, gdzie lepiej wziąć chwilówkęHelga 2016-03-29 21:50
Termin spłaty pożyczki Wonga przypada na niedzielę co mam zrobić?
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # RE: Wonga czy Vivus? Podpowiadamy, gdzie lepiej wziąć chwilówkęMichael Straus 2016-03-30 03:57
Jeśli ma Pani konto w tym samym banku co Wonga to można spłacić w niedzielę. W przeciwnym razie należy spłacić w piątek z samego rana (aby przelew zdążył dotrzeć do Wong-i) a najpewniej to w czwartek będzie zlecić przelew z konta.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
+1 # wongaTomasz Michalski 2016-04-12 16:47
Witam! Helga, najszybszym sposobem na spłatę pożyczki jest wykonanie szybkiego przelewu – funkcję tę odnajdziesz na swoim koncie Klienta na www.wonga.com, w sekcji „Spłać”. Możesz to zrobić w dowolnym czasie spłaty pożyczki. Spłata zostanie natychmiast zaksięgowana.

W razie pojawienia się dodatkowych pytań jestem do dyspozycji. Zapraszam również do bezpośredniego kontaktu z naszą infolinią pod numerem 22 388 88 88* lub skorzystania z chata na naszej stronie https://www.wonga.pl/live_chat?utm_source=faraon24.

Pozdrawiam
Tomasz | Ekspert wonga.com

* Koszt połączenia zgodny z taryfą opłat operatora.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # kazdy woli cos innegoRadek 2016-07-29 17:43
Każdy ma swoja ulubiona firmę - ja osobiście nie miałam okazji korzystać z wonga czy Vivus bo za pierwszym razem brania pożyczki trafiłam ana lendon, wszystko przebiegło sprawnie więc nie szukałam nic innego. dopóki się nie sparzę będę korzystać z ich pomocy - a tak to na razie wszystko jest ok
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # RE: Wonga czy Vivus? Podpowiadamy, gdzie lepiej wziąć chwilówkęKajka 2016-08-05 09:33
Dobry artykuł, ale w temacie chwilówek nieustannie trzymam się zdania, że najlepiej przed wzięciem wybadać wszystko na www [red. moderacja, niska jakość podanej www) co by nie wpakować się w jakieś bagno.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
# RE: Wonga czy Vivus? Podpowiadamy, gdzie lepiej wziąć chwilówkęGuest 2016-10-06 11:39
Ten komentarz został usunięty przez Administratora
-1 # LoanMe?Kamila 2016-10-28 11:08
Słyszeliście o LoanMe?
Podobno dobre opinie mają i tak się zastanawiam czy wziąć pożyczkę
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
+2 # Fałszywy komentarzMichael Straus 2016-12-28 19:29
Cytuję Kamila:
Słyszeliście o LoanMe?
Podobno dobre opinie mają i tak się zastanawiam czy wziąć pożyczkę


Uwaga! Komentarz jest fałszywy, pisany z IP od pracownika LoanMe 81.18.214.122, na tym IP stoi stona loanme.eu

Takie same komentarze są pod prospektem informacyjnym:
https://faraon24.pl/pozyczki-internetowe/loanme

PS @karolina45 też z tego samego komputera pisał(a) ;p
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
+2 # RE: Wonga czy Vivus? Podpowiadamy, gdzie lepiej wziąć chwilówkęHania 2016-11-30 09:04
Kiedy ja byłam zmuszona zaciągnąć chwilówkę znajomi polecili mi sprawdzić sowę finansową, żeby sprawdzić co najbardziej się opłaca. Teraz każdemu kto jest w podobnej sytuacji polecam to samo.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
-1 # RE: Wonga czy Vivus? Podpowiadamy, gdzie lepiej wziąć chwilówkęHania 2016-11-30 09:06
Ja przed wzięciem chwilówki polecam każdemu odwiedzenie sowy finansowe, co by chociaż porównać te oferty.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
+1 # RE: Wonga czy Vivus? Podpowiadamy, gdzie lepiej wziąć chwilówkęMichael Straus 2016-12-01 17:12
Cytuję Hania:
Ja przed wzięciem chwilówki polecam każdemu odwiedzenie sowy finansowe, co by chociaż porównać te oferty.


Dawno nie widziałem tak kiepskiego komentarza, uśmiałem się po pachy ;]

Jakie oferty? 23 czy 24 reklamy są porównywane? W Faraon24 jest ponad 220 pożyczek.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
-2 # RE: Wonga czy Vivus? Podpowiadamy, gdzie lepiej wziąć chwilówkęMichael Straus 2016-12-01 17:13
Cytuję Hania:
Ja przed wzięciem chwilówki polecam każdemu odwiedzenie sowy finansowe, co by chociaż porównać te oferty.


Mówisz o stronie "door-way-page" - tam są reklamy. To co tam jest to nawet nie 1/15 tego co jest w Faraon24

Błagam - żarty dopuszczam 1 kwietnia.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
-3 # RE: Wonga czy Vivus? Podpowiadamy, gdzie lepiej wziąć chwilówkęAneta 2017-03-03 11:29
nie korzystam raczej w porównywarek, bo nie mają zbyt wielu informacji, lepiej zajrzeć na strone a już najlepiej do placówki, ja tak robiłam od razu jak chciałam wziąć pożyczke w kredytach-chwilówkach, w placówce sie dowiedziałam wszystkiego
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
+1 # RE: Wonga czy Vivus? Podpowiadamy, gdzie lepiej wziąć chwilówkęAndrzej 2017-04-04 09:37
Ja brałem w kredytach chwilówkach i mogę z całego serca polecić :)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
-1 # RE: Wonga czy Vivus? Podpowiadamy, gdzie lepiej wziąć chwilówkęsarkes 2017-04-30 04:59
Kredyty chwilówki - jakie macie opinie? Ja słyszałem dużo dobrego, ale chce się utwierdzić w przekonaniu
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować
0 # RE: Wonga czy Vivus? Podpowiadamy, gdzie lepiej wziąć chwilówkęMateusz 2017-06-16 20:39
Nie rozumiem, czemu ludzie wybierają firmy na podstawie reklam w TV. Na tej stronie jest porównanie ze 20 o wiele korzystniejszych chwilówek:
http://sp.faraon24.pl/chwilowki.html
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować

Dodaj komentarz

Komentarze są elementem dodatkowym witryny. Służą do recenzowania oraz do wyrażania własnych opinii. Administracja Faraon24 nie ponosi odpowiedzialności za treści umieszczanych komentarzy. Dane wprowadzane w formularzu tylko w wyjątkowych przypadkach są uznawane za dane osobowe opisane w ustawie.


Kod antyspamowy
Odśwież

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Nowe wpisy

IMAGE Dzięki Kontomatik szybkie chwilówki mogą być udzielane nie tylko online ale i bez przelewania 1 grosza | czwartek, 23, listopad 2017 | Wiele osób szuka pożyczek bez przelewu weryfikacyjnego, chcą aby nie było na ich koncie śladu przelewu 1 grosza (10 gr lub 1 zł). Przyczyną są na ogół sprawy rodzinne i dostęp do konta innej osoby lub po prostu totalny brak środków na koncie lub nawet debet. Do aplikacji pozwalających...
IMAGE Pogmatwana sprawa ze pożyczkami bankowymi i spadkiem w tle. Niewiele rozumiem z uzasadnienia wyroku ale apelacja odrzucona. Uzasadnienie ma 11 stron A4 i jest bardziej pogmatwane niż wszystko do tej pory na Faraon24. | poniedziałek, 06, listopad 2017 | Długo zastanawiałem się czy publikować ten wyrok ale nie mogę go w żaden sposób znaleźć w sieci i jest tylko w wyszukiwarce wyroków, którą mało kto zna i która działa czasami jak chce bo np. niektóre z już opublikowanych w Faraon24 wyroków poznikało z jej baz danych. Może...
IMAGE Pożyczka 16.000 zł z czego prawie 10.000 zł na ubezpieczenie a do ręki 6.000 zł – wałek – na zamiast na ubezpieczenie poszło do kieszeni ale sąd to olał choć i tak okazał się miłosierny. | niedziela, 05, listopad 2017 | Uzasadnienie wyroku wspaniale pokazuje jak wałki można robić, bezczelnie kłamać przed sądem i nie ponosić żadnych konsekwencji co powoduje ciągłą tego typu praktykę a to dłużnik musi się bronić choć każdy widzi, że ewidentnie to on został oszukany, ba okradziony i dalej chce...
IMAGE Rozdzielność majątkowa nie taka prosta jeśli wszystko w małżeństwie gra a pożyczki są spłacane (a wystarczyło np. wziąć chwilówkę online Filarum) | niedziela, 05, listopad 2017 | Tym razem wyrok nie dotyczy stricte pożyczek internetowych ale tylko w tle jest pożyczka na mieszkanie i pożyczka na remont tego mieszkania. Czy sąd słusznie postępuje nie zgadzając się na istnienie rozdzielności majątkowej kiedy na zdrowy rozum podstawową przesłanką do jej...
IMAGE Podwyższanie oprocentowania pożyczki gotówkowej – bank przegrał, potem apelował i znów przegrał bo sąd od początku wiedział, że bank miał zamiar oszukać – wyrok prawomocny. | sobota, 04, listopad 2017 | Kolejny doskonały przykład jak wyglądają procesy przed sądem o pożyczki. Wybrałem ten wyrok ze względu na to, że bank przy udzielaniu pożyczki gotówkowej zawarł w umowie niedozwoloną, czyli mającą na celu oszukać klienta, klauzulę. Mimo braku dowodów na poparcie innych swoich...
IMAGE BIG DATA w firmie z pożyczkami online – wiemy wszystko o wszystkich | sobota, 04, listopad 2017 | Big Data, proces gromadzenia i przetwarzania danych oraz wyciągania z nich wniosków, to już nie tylko fanaberia programistów, speców od IT, to główne narzędzie pracy przedsiębiorstw, instytucji oraz firm udzielających pożyczek przez Internet.
IMAGE OK POŻYCZKA – oszustwo do kwadratu od IP GROUP (albo √2*-1) | sobota, 04, listopad 2017 | Jeśli tylko zobaczysz, że za jakąkolwiek czynność związaną z pożyczkami, chwilówkami czy kredytami trzeba zapłacić przed samym udzieleniem to możesz mieć 100% pewności, że to oszustwo. Jeśli widzisz gdzieś, że strona jest od IP GROUP Robert Kałuża to pewność możesz mieć...
IMAGE Skarga pauliańska owszem ale strona musiałaby wiedzieć o zamiarze pokrzywdzenia wierzyciela – kolejny wyrok jak to ludzie nie chcą oddawać pożyczki i mają po babie. | sobota, 04, listopad 2017 | Skarga pauliańska (sąd pisze z błędem „paulińska” ale rzetelności i należytego wykształcenia w sądzie wymagać nie można niestety) to coś co pozwala wierzycielowi przejąć majątek sprzedany przez dłużnika niezwiązanej z długiej osobie. Aby skorzystać z dobrodziejstw takiej...
IMAGE Szybka schizofreniczna chwilówka czyli dawanie pożyczek na własne ryzyko – chorzy psychicznie biorą pożyczki ale nawet sąd nie każe ich zwracać. | sobota, 04, listopad 2017 | Wiele osób szuka sposobu na branie chwilówek i ich nie spłacanie. Jest ich wiele ale każdy wiąże się z pewnymi niedogodnościami, których lepiej nie mieć tak samo jak tych pieniędzy. Będąc w stanie choroby psychicznej można (choć nie powinno się) pożyczać bez oddawania i na...
IMAGE Wyrok nieprawomocny i dane ukryte ale wiadomo, że chodzi o Bocian Pożyczki | piątek, 03, listopad 2017 | Ukrywanie danych przy publikacji wyroków jest fikcją bo z łatwością można w lwiej ich części łatwo dojść do tego, kto jest stroną jeśli jest nią firma. Wystarczy nieco dedukcji, wyszukiwarka KRS lub CEIDG a w szczególnych przypadkach sama treść wskazuje dane strony. Publikuje...
Reklama

Nowe komentarze